De Britse koningin Elizabeth II heeft zaterdag in Schotland opgeroepen tijd te maken om rustig na te denken en om zaken te overwegen. Ze riep de Britten op “kalm en bedaard te blijven”.
Ze doelde hoogstwaarschijnlijk op de problemen die zich met het referendum van 23 juni over het EU-lidmaatschap hebben aangediend.
Het referendum heeft een diepe verdeeldheid getoond tussen noord en zuid en tussen de bevolkingsgroepen die al of niet van de globalisering profiteren. Bovendien blijkt dat de voorstanders van het vertrek uit de EU (brexit), hier geen plan voor hebben. Een kleine meerderheid sprak zich uit voor de brexit.
De koningin sprak zaterdag in de Schotse hoofdstad Edinburgh bij de opening van het Schotse parlement. In Schotland stemde 62 procent voor EU-lidmaatschap. In heel het land zijn zaterdag demonstraties voor de EU. In Londen zijn tienduizenden EU-aanhangers op de been volgens Britse media.
Schotland kan een fors obstakel voor de brexit worden, omdat de meerderheid er veel liever zonder de Engelsen verdergaat dan zonder de EU. Sommige juristen stellen bovendien dat het Schotse parlement toestemming zou moeten geven om de EU te verlaten, omdat de EU wordt genoemd in de wet die bevoegdheden van Londen aan Schotland overdraagt. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon staat onafhankelijkheid voor, onder meer om in de EU te blijven.
Juristen hebben in Britse media gewaarschuwd dat een poging van Londen het lidmaatschap op te zeggen, zal leiden tot talrijke en lange procedures tegen dat voornemen. Mocht het brexit-plan overleven, dan zou het Verenigd Koninkrijk uit elkaar vallen. In Noord-Ierland is ook een meerderheid die graag in de republiek Ierland verder wil om EU-lid te blijven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl